Kezdőlap

Menü
Kezdőlap
Magunkról
Hírek - újdonságok
Szolgáltatások
Referenciák
Vendégkönyv
Oldaltérkép
Kapcsolat
Ajánld az oldalt
SPURI
Képviseleteink
Forgalmazóink
Termékek
Biztonsági adatlapok
Árlista
Technikai sport
Online felhasználók
Jelenleg 5 vendég online
Látogatottság
mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterMa514
mod_vvisit_counterTegnap626
mod_vvisit_counterEzen a héten1773
mod_vvisit_counterEbben a hónapban13698

Keresés
Véletlen kép
Hírszolgáltatás
Hírszolgáltatás
Hirdetés
Derival Kft - Csarnokfűtés
Reznor hőlégfúvók, sötétsugárzók,
légkezelők, füstelszívók,
terem-, csarnok-, áruház-, nyitott térfűtés
06-56/390365; 06-20/4342427
Formel Kft
Bejelentkezés

Elfelejtett jelszó?
Még nincs azonosítód? Regisztrálj
A vásárló, honnan tudja eldönteni, hogy legális, adózott terméket vásárolt-e? PDF Nyomtatás E-mail

 Az alábbi kérdést intéztük a NAV Igazgatóságához, jövedéki adó köteles termékek felhasználásával kapcsolatban.

Kérdésünkre megérkezett a válasz.

 

Tisztelt Igazgatóság!

Kérdésként merült fel a környezetemben, hogy van-e arra vonatkozólag adatbázisuk, és az hol érhető el, ahol meg lehetne nézni, hogy egy adott termékre a jövedéki adót megfizették-e?

Üzemanyag adalékot szeretnénk használni, de erről azt olvastuk, hogy amit a tankba beöntünk, arra meg kell fizetni a jövedéki adót, akár magánszemélyként is. Mielőtt használjuk utána szeretnénk nézni, a későbbi kellemetlenségek elkerülése végett.

Előre is köszönöm válaszukat, üdvözlettel: E

 

NEMZETI ADÓ- ÉS VÁMHIVATAL

Közép-dunántúli Regionális Vám- és Pénzügyőri Főigazgatósága

Jövedéki és Rendészeti Osztály

               

 

Iktatószám: 3539755722

Ügyintéző: Mészáros szds.

Telefonszám: 22/514-450

Idegen szám:

Tárgy: Üzemanyag adalékanyag jövedéki adója

Melléklet:


Tisztelt Címzett!

 

Tájékoztatom, hogy a tárgybani, üzemanyag adalékanyag jövedéki adójával kapcsolatos beadványát áttekintettem, azzal kapcsolatban az alábbi jövedéki szakmai szempontú véleményt adom.

 

Előzetesen tájékoztatom, hogy az Ön által kérdésként megfogalmazott, a jövedéki adó köteles termékekre vonatkozó adatbázis, ami alapján az adott termék jövedéki szempontú adózott mivolta ellenőrizhető, nem áll rendelkezésünkre.

 

Az egyes jövedéki termékek forgalmazási, adózási, és egyéb, azokra vonatkozó szabályait általánosságban a jövedéki adóról és a jövedéki termékek forgalmazásának különös szabályairól szóló 2003. évi CXXVII. törvény (a továbbiakban: Jöt.), valamint annak végrehajtási rendelete, a 8/2004. (III.10.) PM rendelet tartalmazza.

Általánosságban azonban érvényes szabály, hogy a kereskedelmi forgalomba került, számlával – nyugtával – igazolt termékek után, amennyiben az jövedéki adó köteles termék, az egyéb közteher mellet a jövedéki adó is megfizetésre került.

 

A beadványból nem derül ki, hogy a kérdéses adalékanyagok beszerzése pontosan honnan, milyen formában, milyen célból történne, illetve azok felhasználására milyen formában kerülne sor, így véleményemet a kereskedelmi forgalomban kapható adalékanyagok hétköznapi felhasználásának figyelembe vételével alakítottam ki.

A Jöt. alapján az adalékanyagok felhasználásánál az alábbi szabályok az érvényesek:

 

A Jöt. 7. § 1. pontja alapján „e törvény alkalmazásában: jövedéki termék belföldi előállítása a belföldön bármilyen alapanyag, termék felhasználásával, bármilyen eljárással végzett termelési, feldolgozási, kiszerelési (palackozási) tevékenység, amelynek eredményeként jövedéki termék jön létre, kivéve

b.) az ásványolajok közé tartozó adalék legfeljebb 0,2 térfogatszázalék arányban üzemanyagba, tüzelő- és fűtőolajba történő bekeverését”

(Ez a gyakorlatban egy átlagos 50 literes üzemanyagtartály esetében 0,1 liter adalékanyag bekeverését jelenti.)

 

Ennél nagyobb arányú bekeverés már jövedéki termék előállítását jelentené, ami jövedéki engedély köteles tevékenység, a jogszabályban meghatározott engedély birtokában illetve a szükséges jövedéki biztosíték megfizetése mellett. (Az erre vonatkozó szabályok szintén megtalálhatóak a hivatkozott két jogszabályban.)

 

Fentiek általános tájékoztatásnak minősülnek, ezért a jogalkotásról szóló 2010. évi CXXX. törvény értelmében, a tájékoztatásomban foglaltak bíróság vagy más hatóság előtt kötelező erővel nem bírnak.

 

Leírtakon túl ajánlom szíves figyelmébe a Nemzeti Adó- és Vámhivatal internetes oldalát, mely a „http://nav.gov.hu” hivatkozás alatt érhető el. A honlapon az „Adó”, azon belül „Jövedéki adó” menüpont alatt további jövedékkel kapcsolatos információkat találhat.

Ugyancsak figyelmébe ajánlom a 06 40 FINÁNC (06 40 346 262) telefonos szolgáltatását, amelyen kollégáim szívesen állnak rendelkezésére, amennyiben további kérdései lennének.

 

Székesfehérvár, 2013. szeptember 16.

 

 

Kovács János sk.

pénzügyőr őrnagy

regionális főigazgató-helyettes

Erről értesülnek:

1.   a címzett

2.   a központi irattár

 

 


 

 
< Előző   Következő >
Spuri használat
A SPURI üzemanyagadalék mindkét fajtája bármilyen típusú és üzemű belső égésű motorhoz ajánlott folyamatosan, minden tankolásnál!
Language

English

Deutsch

JG-2 Racing Team
A csapat hivatalos honlapja:
JG2-RACING.HU
Spuri webáruház

Spuri Webshop

Hírlevél
Spuri hírlevél


HTML formátum?

Népszerű hírek
 Grafika és tervezés Magic Consulting