8. Fém deaktivátorok - Spuri Adalék
×
Kosaram
Kosárban lévő termékek
A kosár üres.
Töltse meg kosarát
Vásárlásbdfg
Ft
A szállítás és az adók újra kiszámításra kerülhetnek a pénztárnál.
Ft
Tovább vásárolok
Megosztás

Az üzemanyagba olyan alkotókat is el kell helyezni, mely égéstér fém felületeit megvédi a szélsõséges körülmények között.

Körülmény pedig a magas égési hõfok, valamint az egyidejûleg fellépõ nagy nyomás. Problémát jelent a fém felületek tönkre menetelébe a hirtelen változó hatás is. Hideg-meleg, nyomás-vákuum, áramlások, stb. 

A megoldás erre a problémára a fém deaktivátorok. Feladatuk kettõs. Vegyileg és fizikailag nyújtanak védelmet. Bármennyire kiváló, ellenálló fémbõl is készül az égéstér, nehéz minden elvárásnak megfelelnie a henger blokknak, és a hengerfejnek. Pont ezt az elhasználódást a legkönnyebben az üzemanyagba helyezett deaktivátorokkal lehet kiküszöbölni.

 

Mi a cél? A fém anyaga, tulajdonsága, a felületen megváltozik a feszített körülmények miatt. Hajlamos a szilárdság vesztésre, egyidejûleg pedig az oxidálódással, való felületi kiszakadásokra. Olyan molekula csoportokból felszabaduló, részlegesen jelenlévõ vegyi hatásról van szó, mely kis ideig, fél átalakulásban van jelen a hengerbe. Az ideiglenes peroxid jelleget, valamint savas hatást semlegesíteni kell olyan molekula csoporttal, hogy más úton jöjjön létre a kipufogógáz végtermék. A víz és a széndioxid.

Megoldás szerteágazó, hisz etil-éter származékok számos formáival ma már ez elérhetõ. Többfokú ligandumokkal lehet operálni. Kérdés, hogy milyen minõségûeket, és milyen arányban alkalmazunk. Minden esetre feltétlen szükség van rájuk, hiszen ezen koronaéterek nélkül nem lehetne igazán jó minõségû üzemanyagot, és benzint sem készíteni. Bár az arányuk a benzin térfogat részében igen csekély, azért ez súlyozottan fontos alkotónak számít. Szerencsére a funkciók elérésében egy bizonyos molekula, vagy annak izomer változatai más szerepet is betölthet. Példának hozom fel a hengerbe történõ égés folyamán keletkezõ, levegõ szennyezõdéssel reakcióba lépõ apró porszemeket, melybõl a daktivátorok miatt is keletkezik szilícium-korund. A már említett polírozó szer, mely pont akkor fejti ki hatását, amikor az égéstér fém felületei kevésbé ridegek, kevésbé szilárdak. A jól alakítható felületbõl nem kiszakítással, hanem simítással tünteti el a kiálló fém csúcsokat. Közben ügyelve arra, hogy ne oxidálja el a felületet. Image

Ilyen módon, tökéletes állandóan fenntartható felülete lesz az égéstér azon felületi részének, melyeken két fém súrlódó elmozdulást végez. Ez a felület hengerfal, és a dugattyú gyûrûk között van.

 Leírtakból következik, hogy milyen fontos tényezõ a benzinbe a deaktivátorok jelenléte, hisz nélkülük lassan alattomosan hamarabb elhasználódnának a motorok. Bizonyos limit mennyiséget mindig megtalálhatunk a kutakon vásárolt benzinbe, de pótlásával, utólagos adalékolással, tökéletesebb biztonságba van az autónk. Ilyen jellegû, többféle fém deaktivátor réteg molekulákat is tartalmaz a SPURI adalék. Folyamatos használatával megelõzõ jelleggel kiváló hatást érhetünk el.

 

Kisújszállás, 2017. 04. 24.                                                                       

SZAKI Kft.

Farkas Kálmán 


Megosztás