Bár több, mint 7 éves a cikk, de most erősebben igaz! - Spuri Adalék
×
Kosaram
Kosárban lévő termékek
A kosár üres.
Töltse meg kosarát
Vásárlásbdfg
Ft
A szállítás és az adók újra kiszámításra kerülhetnek a pénztárnál.
Ft
Tovább vásárolok
Megosztás

MOL üzemanyag szavatossági idő?

Kedves barátunk, István megkérdezte írásban és válaszoltak! Nehezen, de hosszas faggatózás után, semmi konkrétat nem sikerült a sokáig tartó beszélgetésből kihozni. Miért? Csupán egy számot vártunk, hogy pld. egy év!

De nem!
Kerülgetik a témát, mint macska a forró kását! Mindenféle hablatyot, áltudomány mögé rejtve beszélt erre a kérdésre az illetékes! Jelzem illedelmesen! Csupán nincs felkészítve a témára ez jött le!
Leírni persze nem merik!

Bárhol az EU-ban, de különösen Magyarországi bürokráciában törvény rendelkezik, erről a témáról is!
Sőt több is előírja azt, hogy egy termékre milyen garancia, szavatossági idő, tárolási körülmények vonatkoznak!
Okmányok tekintetében jövedéki termék lévén további számos szigorítások vonatkoznak a forgalmazott üzemanyagokról!
Maradjunk annyiban, hősünk telefon beszélgetését meghallgatva, igen elképedtünk!
Gondoltuk, kis oktondiak minden, ami termék vagy garanciája, vagy szavatossági ideje kell, hogy legyen! Szilárd, folyékony, gáznemű, ezekkel kereskedni csak szavatossági idő megjelölésével lehet!
Bonyolultabb termékeknél garanciának hívjuk! Az építőiparban Teljesítmény Igazolást kell adni minden beépítendő anyagról! Itt is joga van a vásárlónak a Megfelelősségi terméknyilatkozatra, mely a vonatkozó szabványokon túl a gyártási időt, szavatosság lejártát, stb. közölni kell!

Gondoljuk el, megkapja a benzinkút a tartálykocsiból a gázolajat! Tegyük fel 6 hónap a szavatossági ideje! Ebből a gyártás után a Százhalombattán töltött 4 hónapot a tárolóban! Kiviszik, és már csak 2 hónapig jó minőségű! Egy kis forgalmú kútnál biztos, hogy lejárt szavatossági idejű gázolajat árulnak! Remek!

Sok magyarázatot kaptunk, gondolta a MOL, válassza ki a vevő, melyik kifogás tetszik neki!

1.  Nem tudják garantálni a vásárlás utáni tárolást! /Nem is kell! Annyit fűznék hozzá, azért van ráírva legtöbb terméknél a tárolási hőmérséklet és körülmény! Pld. Száraz, hűvös helyen tárolandó! Vagy fénytől védett, hűvös helyen, +5,-+15 C fokig! Tejföl, festék, hígító, és még sorolhatnánk!
2.  Korlátlan és kész! Eszükbe sem jutna? „Nem!” Ez volt rá a válasz!
3.  Azt mondta a telefonba az illetékes, hogy max. 6 hónap! Azért, mert a kötelező bio tartalom megromlik benne! A gázolajba a növényi olaj tartalma, a benzinbe pedig az alkohol miatt!
4.  Nincs csomagolása, lédig árunak minősül! Érdekes a sóder és a homok is! Mégis szigorú műbizonylata van tárolási körülményekkel, szerves anyagoktól távol tartandó, szemmegoszlási görbéje, és minden szavatossági körülményt leírnak róla! Itt sem tudják garantálni, hogy nem tartják be! Érdekes! Leborítja a fuvaros a fűre, és tessék, már benne is van a szerves anyag! Megromlott! De érdekes! Ez olyan, mint a tejföl, ha melegen tároljuk, megromlik! Benne van a pakliba!
5.  Régen volt szavatossági idő! Mégpedig korlátlan! Most nincs a különös szabályozás miatt! Na, PUFF NEKI! Erre sem tudunk gombot varrni!

Összegzés
Attól, még hogy nincs hová felragasztani a lédig termék címkéjét, kell, hogy legyen szavatossági ideje! Minden szállításnak, külön-külön! És ezt szerepeltetni kell valahol az biztos! A vevőt erről tájékoztatni kell! Fogyasztóvédelem ide vonatkozó pontjai szerint!
Címketerven, Biztonsági Adatlapon, és még száz előírt dokumentumon!
Sőt joga van a vevőnek ezekhez a dokumentumoknak a birtokukba vételéhez, megtekintéséhez! Rengetek szabály, előírás, rendelet, paragrafus támasztja ezt alá!
Gondolom, ezt elhiszi a tisztelt olvasónk!
Ezt nehezményezte az ismerősünk, és szerintem igaza is van! Miért bujkálnak mégis a válasszal az olajtársaságok, rövidesen megtudjuk! Természetesen tisztelet a kivételeknek!

Bízva abban, hogy egyszer csak mégis leírják a szavatossági idejét az üzemanyagoknak, megláthatjuk, mennyi ideig tárolhatjuk a gázolajat, és a benzineket, sőt a prémium termékeket is beleértve!
Bevásároljunk több gázolajat is, vagy évszak függvényében hanyagoljuk? Ezt majd megmondja az okos gyártó, aki előállítja az üzemanyagokat!
Izgatottan várjuk a hivatalos szavatossági időket! Biztos nagyon érdekes lesz!
Addig is vigyázat, nem tudni megromlik-e a benzin, vagy a gázolaj!
A válasz odaát van!
Rövidesen valamely, következő írásunkba ismét foglalkozunk ezzel a témával! Mert mi már tudjuk a választ, csak kíváncsiak vagyunk rá, a kollégáinkkal, mi lesz a reakció! Most 2015. február elejétől várunk egy jelentős időt, hogy intézkedni tudjanak. A vásárlók az elsők ugyebár! Ebből élnek! Belőlünk, fogyasztókból! Ugyebár!

Kisújszállás,

2015. február 02.

Farkas Kálmán


Megosztás