MOL üzemanyag szavatossági idő? - Spuri Adalék
×
Kosaram
Kosárban lévő termékek
A kosár üres.
Töltse meg kosarát
Vásárlásbdfg
Ft
A szállítás és az adók újra kiszámításra kerülhetnek a pénztárnál.
Ft
Tovább vásárolok

 

Kedves barátunk, István megkérdezte írásban és válaszoltak! Nehezen, de hosszas faggatózás után, semmi konkrétat nem sikerült a sokáig tartó beszélgetésbõl kihozni. Miért?
Csupán egy számot vártunk, hogy pld. egy év!

De nem!
Kerülgetik a témát, mint macska a forró kását!
Mindenféle hablatyot, áltudomány mögé rejtve beszélt erre a kérdésre az illetékes!
Jelzem illedelmesen! Csupán nincs felkészítve a témára ez jött le!
Leírni persze nem merik!

Bárhol az EU-ban, de különösen Magyarországi bürokráciában törvény rendelkezik, errõl a témáról is!
Sõt több is elõírja azt, hogy egy termékre milyen garancia, szavatossági idõ, tárolási körülmények vonatkoznak! 
Okmányok tekintetében jövedéki termék lévén további számos szigorítások vonatkoznak a forgalmazott üzemanyagokról!
Maradjunk annyiban, hõsünk telefon beszélgetését meghallgatva, igen elképedtünk!
Gondoltuk, kis oktondiak minden, ami termék vagy garanciája, vagy szavatossági ideje kell, hogy legyen! Szilárd, folyékony, gáznemû, ezekkel kereskedni csak szavatossági idõ megjelölésével lehet!
Bonyolultabb termékeknél garanciának hívjuk! Az építõiparban Teljesítmény Igazolást kell adni minden beépítendõ anyagról! Itt is joga van a vásárlónak a Megfelelõsségi terméknyilatkozatra, mely a vonatkozó szabványokon túl a gyártási idõt, szavatosság lejártát, stb. közölni kell!

Gondoljuk el, megkapja a benzinkút a tartálykocsiból a gázolajat! Tegyük fel 6 hónap a szavatossági ideje! Ebbõl a gyártás után a Százhalombattán töltött 4 hónapot a tárolóban! Kiviszik, és már csak 2 hónapig jó minõségû! Egy kis forgalmú kútnál biztos, hogy lejárt szavatossági idejû gázolajat árulnak! Remek!

Sok magyarázatot kaptunk, gondolta a MOL, válassza ki a vevõ, melyik kifogás tetszik neki!

  1. Nem tudják garantálni a vásárlás utáni tárolást! /Nem is kell! Annyit fûznék hozzá, azért van ráírva legtöbb terméknél a tárolási hõmérséklet és körülmény! Pld. Száraz, hûvös helyen tárolandó! Vagy fénytõl védett, hûvös helyen, +5,-+15 C fokig! Tejföl, festék, hígító, és még sorolhatnánk!
  2. Korlátlan és kész! Eszükbe sem jutna? „Nem!”  Ez volt rá a válasz!
  3. Azt mondta a telefonba az illetékes, hogy max. 6 hónap! Azért, mert a kötelezõ bio tartalom megromlik benne! A gázolajba a növényi olaj tartalma, a benzinbe pedig az alkohol miatt!
  4. Nincs csomagolása, lédig árunak minõsül! Érdekes a sóder és a homok is! Mégis szigorú mûbizonylata van tárolási körülményekkel, szerves anyagoktól távol tartandó, szemmegoszlási görbéje, és minden szavatossági   körülményt leírnak róla! Itt sem tudják garantálni, hogy nem tartják be!  Érdekes!  Leborítja a fuvaros a fûre, és tessék, már benne is van a szerves anyag! Megromlott! De érdekes! Ez olyan, mint a tejföl, ha melegen tároljuk, megromlik! Benne van a pakliba!
  5. Régen volt szavatossági idõ!  Mégpedig korlátlan! Most nincs a különös szabályozás miatt! Na, PUFF NEKI! Erre sem tudunk gombot varrni!

Összegzés: 
Attól, még hogy nincs hová felragasztani a lédig termék címkéjét, kell, hogy legyen szavatossági ideje! Minden szállításnak, külön-külön! És ezt szerepeltetni kell valahol az biztos! A vevõt errõl tájékoztatni kell! Fogyasztóvédelem ide vonatkozó pontjai szerint!
Címketerven, Biztonsági Adatlapon, és még száz elõírt dokumentumon!
Sõt joga van a vevõnek ezekhez a dokumentumoknak a birtokukba vételéhez, megtekintéséhez! Rengetek szabály, elõírás, rendelet, paragrafus támasztja ezt alá!
Gondolom, ezt elhiszi a tisztelt olvasónk!
Ezt nehezményezte az ismerõsünk, és szerintem igaza is van! Miért bujkálnak mégis a válasszal az olajtársaságok, rövidesen megtudjuk! Természetesen tisztelet a kivételeknek!

Bízva abban, hogy egyszer csak mégis leírják a szavatossági idejét az üzemanyagoknak, megláthatjuk, mennyi ideig tárolhatjuk a gázolajat, és a benzineket, sõt a prémium termékeket is beleértve!
Bevásároljunk több gázolajat is, vagy évszak függvényében hanyagoljuk? Ezt majd megmondja az okos gyártó, aki elõállítja az üzemanyagokat!
Izgatottan várjuk a hivatalos szavatossági idõket! Biztos nagyon érdekes lesz!
Addig is vigyázat, nem tudni megromlik-e a benzin, vagy a gázolaj!
A válasz odaát van!
Rövidesen valamely, következõ írásunkba ismét foglalkozunk ezzel a témával! Mert mi már tudjuk a választ, csak kíváncsiak vagyunk rá, a kollégáinkkal, mi lesz a reakció! Most 2015. február elejétõl várunk egy jelentõs idõt, hogy intézkedni tudjanak. A vásárlók az elsõk ugyebár! Ebbõl élnek! Belõlünk, fogyasztókból! Ugyebár!

Kisújszállás, 2015. február 02.            Farkas Kálmán

Megosztás