Ezért is kell SPURI a gázolajba! - Spuri Adalék
×
Kosaram
Kosárban lévő termékek
A kosár üres.
Töltse meg kosarát
Vásárlásbdfg
Ft
A szállítás és az adók újra kiszámításra kerülhetnek a pénztárnál.
Ft
Tovább vásárolok

Sosem látott mennyiségben kapott használt sütõolajat a Mol

Mai napon jelent meg a a portfolio.hu oldalon az alábbi cikk, linkre kattintva elolvashatja a teljes írást: 

https://www.portfolio.hu/gazdasag/sosem-latott-mennyisegben-kapott-hasznalt-sutoolajat-a-mol.5.276527.html

2018. február 14. 07:25   
 
Az átlagos, havi 13 tonnával szemben januárban rekord mennyiséget, mintegy 32 tonna használt sütõolajat adtak le a Mol töltõállomásokon – közölte a Mol az MTI-vel. A társaság 2011 óta gyûjti be a lakosságtól a használt étolajat, jelenleg 356 helyen lehet leadni a konyhai zsiradékot. A Mol az MTI érdeklõdésére arról is beszámolt, hogy a cég tavaly 232 tonna használt étolajat gyûjtött be a töltõállomásokon, 2011 óta pedig ez a mennyiség meghaladta az 1000 tonnát.

A kijelölt Mol töltõállomásokon leadott használt olajat a Biofilter Zrt. gyûjti össze és tisztítást követõen juttatja el a Rossi Biofuel komáromi üzemébe, ahol bioüzemanyagot gyártatnak belõle. A használt étolajból a környezetre káros hulladék helyett újrahasznosított, környezetbarát termék lesz, amelyet a Mol százhalombattai finomítójában használnak fel biokomponensként a gázolaj gyártásához.

A nagy januári meglódulás oka az lehet, hogy a MOL egy múlt év végi döntésének értelmében az eddigi 188 hely mellett újabb 168 töltõállomásán tette lehetõvé a használt sütõolaj környezetbarát elhelyezését.

A közlemény szerint Magyarországon évente több tízezer tonna étolajat használnak fel, a használt sütõolajat azonban csak az üzemi konyhákból, éttermekbõl szállítják el és dolgozzák fel. A háztartásokban használt sütõolaj rendre a lefolyókba vagy a szemétbe kerül. Ez azonban a csõvezetékek falára lerakódva a csatorna dugulását okozza, a háztartási szemétbe öntve pedig nehezen lebomló anyagként jelenik meg a hulladéklerakókban. Ha a sütõolaj az élõvizekbe jut, a víz felszínén úszva meggátolja az oxigénfelvételt, így elpusztítja a vízi élõlényeket.

Megosztás