Gázolaj színezés elhalasztva 2014. júliusra - Spuri Adalék
×
Kosaram
Kosárban lévő termékek
A kosár üres.
Töltse meg kosarát
Vásárlásbdfg
Ft
A szállítás és az adók újra kiszámításra kerülhetnek a pénztárnál.
Ft
Tovább vásárolok

 

Gázolaj színezés elhalasztva 2014. júliusra

Idézet:  portfolio.hu, a 2013. július 4-én megjelent cikkébõl

2013. július 4. 13:41   

Júliustól speciális jelölõanyagot kellett volna keverni a hazai üzemanyagokba, ráadásul már a konkrét törvényjavaslat elfogadása elõtt megvolt a nyertes cég. Most a kormány mégis egy lépést visszaléphet, ugyanis egy friss, Pintér Sándor belügyminiszter által benyújtott törvényjavaslat alapján 2014. július 1-re halaszthatják a rendszer indulását.


A benzinbe, gázolajba és kerozinba keverendõ egyedi vegyi anyagnak alkalmasnak kell lennie a származási hely egyértelmû azonosítására mindenfajta káros mellékhatás nélkül. A rendszer mûködtetésével a stratégiai gáz- és olajtárolást végzõ Magyar Szénhidrogén Készletezõ Szövetséget (MSZKSZ) bízták meg.

Ahogy azt a törvényjavaslatot követõ cikkünkben is jeleztük az iparág akkor még csak találgatta, pontosan kinek, hol és mit kellene beletöltenie az üzemanyagokba, azóta pályázat nyertese is meglett, a jelölést a Femgas végezheti. Noha a javaslat indoklása hivatkozott a nemzetközi gyakorlatra, ilyet az unióban a MÁSZ azóta sem talált. Az EU nem engedi az alapszabványoknak megfelelõ üzemanyagok forgalmazásának korlátozását, kivéve külön engedéllyel és környezetvédelmi célból, ami jelen esetre nem igaz. Így még az is kérdéses, az EU nem torpedózza-e meg az autósokat érintõ újabb sarcot.

A rendszer mûködtetésére a törvény az autósoktól literenként 4,3 forint beszedését engedélyezi, de a készletezési szövetség állítólag megelégedne 1,8 forinttal a kõolajkészletezésre eddig is beszedett literenként 3,2 forinton felül – értesült a héten a Népszabadság.

A legutóbbi 4 negyedévben 2,700 milliárd liter üzemanyag fogyott, így könnyen kiszámolható, hogy egy év alatt akár 11,6 milliárd forintnyi sarcot is befizethetnek a hazai üzemanyag felhasználók.

 

 

Megosztás