A vásárló, honnan tudja eldönteni, hogy legális, adózott terméket vásárolt-e? - Spuri Adalék
×
Kosaram
Kosárban lévő termékek
A kosár üres.
Töltse meg kosarát
Vásárlásbdfg
Ft
A szállítás és az adók újra kiszámításra kerülhetnek a pénztárnál.
Ft
Tovább vásárolok

Az alábbi kérdést intéztük a NAV Igazgatóságához, jövedéki adó köteles termékek felhasználásával kapcsolatban.

Kérdésünkre megérkezett a válasz.

 

Tisztelt Igazgatóság!

Kérdésként merült fel a környezetemben, hogy van-e arra vonatkozólag adatbázisuk, és az hol érhetõ el, ahol meg lehetne nézni, hogy egy adott termékre a jövedéki adót megfizették-e?

Üzemanyag adalékot szeretnénk használni, de errõl azt olvastuk, hogy amit a tankba beöntünk, arra meg kell fizetni a jövedéki adót, akár magánszemélyként is. Mielõtt használjuk utána szeretnénk nézni, a késõbbi kellemetlenségek elkerülése végett.

Elõre is köszönöm válaszukat, üdvözlettel: E

  

 

NEMZETI ADÓ- ÉS VÁMHIVATAL

Közép-dunántúli Regionális Vám- és Pénzügyõri Fõigazgatósága

Jövedéki és Rendészeti Osztály

               

 

Iktatószám: 3539755722

Ügyintézõ: Mészáros szds.

Telefonszám: 22/514-450

Idegen szám:

Tárgy: Üzemanyag adalékanyag jövedéki adója

Melléklet:

 

Tisztelt Címzett!

 

Tájékoztatom, hogy a tárgybani, üzemanyag adalékanyag jövedéki adójával kapcsolatos beadványát áttekintettem, azzal kapcsolatban az alábbi jövedéki szakmai szempontú véleményt adom.

 

Elõzetesen tájékoztatom, hogy az Ön által kérdésként megfogalmazott, a jövedéki adó köteles termékekre vonatkozó adatbázis, ami alapján az adott termék jövedéki szempontú adózott mivolta ellenõrizhetõ, nem áll rendelkezésünkre.

 

Az egyes jövedéki termékek forgalmazási, adózási, és egyéb, azokra vonatkozó szabályait általánosságban a jövedéki adóról és a jövedéki termékek forgalmazásának különös szabályairól szóló 2003. évi CXXVII. törvény (a továbbiakban: Jöt.), valamint annak végrehajtási rendelete, a 8/2004. (III.10.) PM rendelet tartalmazza.

Általánosságban azonban érvényes szabály, hogy a kereskedelmi forgalomba került, számlával – nyugtával – igazolt termékek után, amennyiben az jövedéki adó köteles termék, az egyéb közteher mellet a jövedéki adó is megfizetésre került.

 

A beadványból nem derül ki, hogy a kérdéses adalékanyagok beszerzése pontosan honnan, milyen formában, milyen célból történne, illetve azok felhasználására milyen formában kerülne sor, így véleményemet a kereskedelmi forgalomban kapható adalékanyagok hétköznapi felhasználásának figyelembe vételével alakítottam ki.

A Jöt. alapján az adalékanyagok felhasználásánál az alábbi szabályok az érvényesek:

 

A Jöt. 7. § 1. pontja alapján „e törvény alkalmazásában: jövedéki termék belföldi elõállítása a belföldön bármilyen alapanyag, termék felhasználásával, bármilyen eljárással végzett termelési, feldolgozási, kiszerelési (palackozási) tevékenység, amelynek eredményeként jövedéki termék jön létre, kivéve

b.) az ásványolajok közé tartozó adalék legfeljebb 0,2 térfogatszázalék arányban üzemanyagba, tüzelõ- és fûtõolajba történõ bekeverését”

(Ez a gyakorlatban egy átlagos 50 literes üzemanyagtartály esetében 0,1 liter adalékanyag bekeverését jelenti.)

 

Ennél nagyobb arányú bekeverés már jövedéki termék elõállítását jelentené, ami jövedéki engedély köteles tevékenység, a jogszabályban meghatározott engedély birtokában illetve a szükséges jövedéki biztosíték megfizetése mellett. (Az erre vonatkozó szabályok szintén megtalálhatóak a hivatkozott két jogszabályban.)

 

Fentiek általános tájékoztatásnak minõsülnek, ezért a jogalkotásról szóló 2010. évi CXXX. törvény értelmében, a tájékoztatásomban foglaltak bíróság vagy más hatóság elõtt kötelezõ erõvel nem bírnak.

 

Leírtakon túl ajánlom szíves figyelmébe a Nemzeti Adó- és Vámhivatal internetes oldalát, mely a „http://nav.gov.hu” hivatkozás alatt érhetõ el. A honlapon az „Adó”, azon belül „Jövedéki adó” menüpont alatt további jövedékkel kapcsolatos információkat találhat.

Ugyancsak figyelmébe ajánlom a 06 40 FINÁNC (06 40 346 262) telefonos szolgáltatását, amelyen kollégáim szívesen állnak rendelkezésére, amennyiben további kérdései lennének.

 

Székesfehérvár, 2013. szeptember 16.

 

 

Kovács János sk.

pénzügyõr õrnagy

regionális fõigazgató-helyettes

Errõl értesülnek:

1.   a címzett

2.   a központi irattár

 

 

 

 

Megosztás