A nagy leleplezés: egyszerűen nem éri meg a drága prémium üzemanyag - forrás HVG.hu - Spuri Adalék
×
Kosaram
Kosárban lévő termékek
A kosár üres.
Töltse meg kosarát
Vásárlásbdfg
Ft
A szállítás és az adók újra kiszámításra kerülhetnek a pénztárnál.
Ft
Tovább vásárolok
Megosztás

 Az eredeti cikket megtalálja a HVG oldalán, vagy kattintson ide.

(2014-ben már mi írtunk errõl egy cikket: Prémium üzemanyagokról őszintén címmel. ide kattintva elovashatja)

A címben szereplõ állítást nem szubjektív érzésekre, hanem laboratóriumi mérésekre alapozzák.

Mostanra már hozzászoktunk ahhoz, hogy a benzinkutakon többféle üzemanyagból is választhatunk: alaphelyzetben ott a normál benzin vagy gázolaj, de ha nagyobb teljesítményt vagy szerényebb fogyasztást szeretnénk elérni, akkor drágább prémium üzemanyagot is vásárolhatunk. De vajon megérik a pénzüket ezek a jelentõsen többe kerülõ üzemanyagok?

 Az amerikai AAA alapítvány most mérõmûszerekkel közelített a témához, és arra a megállapításra jutott, hogy a prémium üzemanyagok átlagosan 2,7 százalékkal csökkentik a fogyasztást. A legkisebb mértékben, 1 százalékkal a kompakt Audi A3 fogyasztása csökkent, a legnagyobb mértékben, 7,1 százalékkal pedig a Cadillac Escalade terepjárójé.

Teljesítmény fronton még ennél is szerényebb a nyereség. A mért autók teljesítménye átlagosan 1,4 százalékkal javult a prémium üzemanyagtól. E tekintetben a Jeep Renegade szerepelt a leggyengébben, melynek a teljesítménye konkrétan csökkent a drágább benzintõl, az eminens Ford Mustang pedig 3,2 százalékkal lett erõsebb a prémium üzemanyagtól.

Az AAA szerint a minimális elõnyök miatt egyszerûen nem éri meg drágább prémium üzemanyagot tankolni. Érdekes tendencia továbbá, hogy az USA-ban az elmúlt 8 évben több mint duplájára nõtt a normál és a prémium üzemanyagok közötti árkülönbség.

A szervezet annyit hozzátett eredményeihez, hogy a magas oktánszámú, prémium üzemanyagok elõnye akkor jön ki, ha az autó is „kalibrálva” van arra, hogy ilyen üzemanyaggal mûködjön.

Hazánkban literenként mintegy 15-35 forinttal kerülnek többe a prémium üzemanyagok a normál társaiknál. Megjegyzendõ, hogy a fenti tanulmány az amerikai üzemanyagok alapján készült, és az üzemanyagok összetétele, oktánszáma, adalékanyagai régiónként, sõt évszakonként is változhatnak.


Megosztás